Створити свою генетичну історію 22 Квітня 2020

Підвищити фінансові показники ферми допоможе селекційна програма господарства, яку варто складати й виконувати в тандемі із селекціонерами.

Якщо збудувати молочну чи м’ясну ферму можна за кілька місяців, а створити кормову базу — за аграрний сезон, то над генетикою стада потрібно працювати роками. В умовах високої конкуренції мало тільки придбати чистопородних тварин і створити їм комфортні умови утримання. Потрібно ще й постійно розвивати стадо, враховуючи тенденції на ринку та економічні показники, пов’язані з генетикою. 

«Чимало фермерів, отримуючи високі надої молока від свого стада, мають низьку ефективність підприємства. Насправді високопродуктивна корова й ефективна корова — це різні речі, — зауважує провідний фахівець із селекції та генетики ВРХ ТОВ „Українська генетична компанія” Руслан Братушка. — Для успішного бізнесу господарству потрібні ефективні тварини». Отримати їх можна підвищенням генетичного потенціалу поголів’я сучасними методами та технологіями, якому передує виявлення «больових точок» господарства. В такій «формулі успіху» генетика працюватиме на підвищення прибутку підприємства. 

Тандем із генетиками 

Понад 200 фермерських господарств в Україні довірили роботу над поліпшенням свого поголів’я фахівцям «Української генетичної компанії». В результаті отримують тварин високої продуктивності з міцним здоров’ям і здатністю тривалого використання. Компанія пропонує спермопродукцію власного виробництва, а також є представником компанії ABS Global і застосовує індивідуальний підхід у роботі з кожним поголів’ям. 

«Ми обов’язково аналізуємо генеалогічну структуру стада підприємства. Також ураховуємо стратегічні плани ферми, що залежать від певних запитів ринку», — розповідає Руслан Братушка. Наприклад, у молочної ферми це може бути підвищення надоїв молока, покращення вмісту жиру чи білка в молоці, зменшення вмісту соматичних клітин (цей показний має значення для виробників сиру високої якості). Чиєсь стадо має проблеми зі здоров’ям кінцівок, і тоді фермер робить акцент на використанні биків — поліпшувачів цих ознак. Якщо фермери досі відбирають корів тільки за молочною продуктивністю, їхнє господарство втрачатиме загальну ефективність виробництва. Для підвищення успішності селекційно-племінної роботи поряд із цими ознаками потрібно враховувати й багато інших: тривалість господарського використання, резистентність до різних захворювань, витрати на утримання та лікування корів і молодняку тощо. 

Фахівець радить не применшувати значення генетики, а поставитися до нього питання більш зважено. Селекційна робота на фермі має складатися з обов’язкових чотирьох етапів: первинний зоотехнічний (бажано електронний) облік, аналіз, висновки та рішення. Зібрані дані допоможуть виявити, які виробничі, продуктивні й генетичні показники на висоті, а які потрібно поліпшити. 

На основі отриманої на фермі інформації фахівці генетичної компанії визначають основні напрями поліпшення та розробляють план підбору биків на певний період. 

Для оптимізації відбору тварин за комплексом господарсько-біологічних ознак доцільно застосовувати метод селекційних індексів. «На сьогодні є інструменти економічного оцінювання племінної цінності тварин, перш за все це американський індекс Net Merit (NM$), який ураховує всі затрати й прибутки впродовж життя тварин і відображає, наскільки дочки конкретного бика будуть економічно ефективними за певного прояву селекційних ознак. Чим вищий цей індекс, тим краще», — зауважує пан Руслан. 

Світові надбання — в Україні 

Концепція компанії полягає в тому, щоб забезпечити потребу клієнтів відповідно до їх запиту. Для цього «Українська генетична компанія» співпрацює зі світовими лідерами, зокрема, з компанією ABS Global, і має наявні запаси спермопродукції биків-плідників, які входять за показниками індексу TPI до ста найкращих у світовому рейтингу. Важливим елементом швидкого розвитку молочного стада є використання сексованої спермопродукції. Звичайно, вартість такої сперми значно вища за традиційну (близько 1000 грн/доза), але вона того варта, бо дозволяє отримати 95% телиць у приплоді. З вересня 2017 року компанія ABS Global має власну запатентовану технологію розділення сперми за статтю (Sexcel™), яка значно ефективніше та набагато більш інноваційна за інші, що доступні на ринку генетичних ресурсів. 

Наразі на племпідприємстві більше уваги приділяють бикам, що мають геномну оцінку. «Традиційна схема оцінювання племінної цінності за потомством ефективна, але весь цикл триває 4–5 років і є досить затратним. Геномна селекція дозволяє прогнозувати прояв господарсько-корисних і продуктивних ознак у дочок биків і значно спрощує й пришвидшує процес», — зазначає пан Руслан. Уже після народження в бичка чи телиці можна відібрати кров на геномне оцінювання, визначивши, чи цінною буде тварина як племінна. 

Першу партію биків-плідників «Українська генетична компанія» завезла у 2009 році й постійно оновлює поголів’я. Наразі тривають приготування до відправлення наступної партії високоцінних тварин із Нідерландів. Загалом фахівці цієї компанії постійно моніторять світові тенденції та розробляють плани добору биків для вітчизняних фермерів залежно від вимог часу. 

Сучасна лабораторія 

Щоб оцінити якісні та кількісні показники сім’я биків-плідників, правильно його розфасувати й промаркувати, забезпечити надійне кріоконсервування та зберігання, в «Українській генетичній компанії» створили виробничу лабораторію. Вона розташована безпосередньо на племпідприємстві й діє вже понад 10 років. 

Лабораторію оснащено новітнім обладнанням, тут застосовують найновітнішу технологію для оцінювання сім’я, якою послуговуються у країнах Європи та США, що мають найсильніші у світі школи генетики. За допомогою системи IVOS фахівці можуть визначити не лише якісні та кількісні показники сім’я, такі як концентрація, активність сперміїв тощо, а також морфологічні показники сперми. Усі дані аналізують і подають у вигляді таблиць, гістаграм і відеофайлів, що дає можливість безпомилково дійти висновків про якість сім’я. 

Лабораторія має охолоджувальну камеру, машину для фасування сім’я та його маркування. Після фасування та запаювання паєт на них наносять маркування, що забезпечує найкращий доступ до інформації про бикаплідника та дату виробництва. 

Крім спермопродукції племпідприємство забезпечує ферми, з якими співпрацює, інструментами для штучного осіменіння та зрідженим азотом, допомагає в організації пунктів штучного осіменіння й підготовці спеціалістів з відтворення поголів’я. Фахівці ветеринарної служби компанії надають безкоштовні консультації клієнтам, за потреби виїжджають на ферму, проводять діагностику стану тварин, репродуктивної системи стада, консультують техніків штучного осіменіння з питань відтворення стада. За виявлення проблем із відтворенням надають схеми лікування, синхронізації, стимуляції та відтворення. 

Утім, навіть передова генетика не спрацює, якщо господарство не забезпечить своєму стаду належні умови утримання тварин, догляду та профілактики, збалансований раціон. «У нинішніх жорстких конкурентних умовах будуть ефективними ті ферми, що враховують усі можливі ризики, стежать за досягненнями галузі, не бояться застосовувати нові рішення та мають комплексний підхід до розв’язання поставлених завдань», — наголосив Руслан Братушка. 

Лариса Степанушко

журнал The Ukrainian Farmer, квітень 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікаційзгідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання 
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».